Achterzijden.

Sinds 1905 is het in Nederland verplicht om prentbriefkaarten met een gedeelde achterzijde te gebruiken. Van Eduard Sanders zijn geen ongedeelde kaarten bekend, zodat wij mogen aannemen dat hij in of na 1905 is begonnen met het afdrukken en uitgeven van zijn prentbriefkaarten. Daarbij plaatste hij in de loop der jaren uiteenlopende afdrukken van zijn bedrijfsgegevens op de achterzijden.

Tot nu toe zijn er 12 verschillend bedrukte achterzijden gevonden. Deze zijn op de landkaart met verschillende kleuren aangegeven als de typen 1 tot en met 12. Op de landkaart is vrij snel te zien voor welke regio's Eduard Sanders de verschillende achterzijden vooral gebruikte. Zo vormen zij een indicatie voor het zoekgebied waarbinnen een 'zoekplaatje' (foto van onbekende locatie) met grote waarschijnlijkheid gemaakt is. Op de verschillende pagina's met achterzijden ziet u per type welke bekende foto's en welke zoekplaatjes er zijn.
De typen 1, 2, 3, 4, 7, 9, 10 en 12 behoren bij foto's die Eduard Sanders waarschijnlijk vóór 1912 maakte op zijn omzwervingen vanuit Groningen.

De typen 5, 6, 8 en 11 werden gebruikt voor foto's die vanaf 1912 werden gemaakt, toen Sanders in Utrecht woonde.

Op deze vuistregel zijn tot nu toe slechts twee uitzonderingen gevonden; een type 8 uit Groningen-Stad en een type 11 in Ommelanderwijk (Gr). Vooralsnog gaan we er vanuit dat dit latere afdrukken zijn van eerder gemaakte foto's. Als er met verloop van tijd meer gelopen (verzonden) fotokaarten worden gevonden kunnen de achterzijden wellicht ook tot een indicatief jaar van uitgifte leiden.

Type 1. Voor meer info, klik HIER Type 2. Voor meer info, klik HIER
Type 3. Voor meer info, klik HIER Type 4. Voor meer info, klik HIER
Type 5. Voor meer info, klik HIER Type 6. Voor meer info, klik HIER
Type 7. Voor meer info, klik HIER Type 8. Voor meer info, klik HIER
Type 9. Voor meer info, klik HIER Type 10. Voor meer info, klik HIER
Type 11. Voor meer info, klik HIER Type 12. Voor meer info, klik HIER
Type 13 Voor meer info, klik HIER Type 14 Voor meer info, klik HIER

Overig Gelderland