Molenbrug

De prentbriefkaarten van Eduard Sanders werden in kleine oplagen gedrukt en meestal voor één afnemer. Uitzondering hierop vormen de fotoseries die hij maakte in Utrecht-Oost (Oudwijk en Wilhelminapark), en een serie fraaie prentbriefkaarten uit de buurtschap Molenbrug, gelegen aan de Zuidzijde van de Oude Rijn bij Bodegraven. Deze prentbriefkaarten verschenen in verschillende oplagen, soms met en soms zonder de adresgegevens van de fotograaf afgedrukt. Sommige werden afgedrukt op fotopapier van Leonar, dat later ook door de NV Uitgeverij Rembrandt werd gebruikt. Waarschijnlijk waren ze bedoeld voor de verkoop in een boek- of kruidenierswinkel. Overeenkomst tussen beide fotoseries zijn de opschriften van de locaties waar de foto's gemaakt zijn. Deze werd op het negatief geschreven of daarin gekrast. De handschriften van de opdrukken van de Utrechtse en de Molenbrugkaarten zijn identiek.

Tussen ca. 1912 en 1923 maakte Eduard Sanders prentbriefkaarten van de bebouwing en de bewoners van de buurtschap Molenbrug. Aan de wisseling van de seizoenen en de afgebeelde personen is af te lezen dat dat bij verschillende gelegenheden gebeurd moet zijn. De nieuwsgierige bewoners liepen waarschijnlijk in optocht met hem mee, misschien daartoe door hem uitgenodigd, en ze poseerden geduldig elke keer opnieuw voor de fotograaf. De foto's geven een prachtig beeld van deze kleine en wat afgelegen gemeenschap, waar het bezoek van de fotograaf een evenement en een bezienswaardigheid was, maar waar sommige bewoners ook onverstoorbaar doorgingen met belangrijker zaken zoals het doen van de was...

De foto's werden ons ter beschikking gesteld door Louis Bianchi, Arry van Oosterom-van Leeuwen, Arie van Veen en mevr. de Koning. De informatie over de afgebeelde personen werd verstrekt door Leo van der Vlist.

Klik op de afbeelding voor meer info en vergroting

 

Bodegraven-Molenbrug (1), Zuidzijde 108-111

 

Bodegraven-Molenbrug (2), Zuidzijde 81-87

 

Bodegraven-Molenbrug (3), Zuidzijde 111

 

Bodegraven-Molenbrug (4), Zuidzijde 92

 

Bodegraven-Molenbrug (5), Zuidzijde 92

 

Bodegraven-Molenbrug (6), Zuidzijde 87-91

 

Bodegraven-Molenbrug (7), Zuidzijde 87-91

 

Bodegraven-Molenbrug (8), Zuidzijde

 

Bodegraven-Molenbrug (9), Zuidzijde

Bodegraven (Molenbrug) met onderschrift