G 2000 INGENIERO WHITE

Opgelost op 28-02-2012 door Rick Bos

-Verzonden van Alkmaar naar Wijde Wormer

01-03-2012, Leo R: Grappig, op een dergelijke manier was ik ook gaan zoeken ('neogothic brewery' etc.) maar in het Spaans had ik niet gezocht! De aanhouder wint, dat is duidelijk.

29-02-2012, Rick Bos: Leo R. vraagt hoe ik tot de oplossing ben gekomen.
Ik zag een gebouw met kantelen waarvan ik mij afvroeg wat het is. Een fort, een slot, een kathedraal, een fabriek of toch een bierbrouwerij zoals genoemd werd.
De schoorsteenpijpen die in of vlak achter het gebouw lijken te staan maakt het er niet duidelijker op.
Geen idee hoe dit beter aan te pakken ben ik in Google Afbeeldingen steekwoorden gaan invullen die mij het meest praktisch leken.
Er van uitgaande dat het gebouw niet in Nederland staat, direct maar in het duits, engels en frans:
brennerei schloss: geen resultaat. cathedral plant: geen resultaat. church distillery; fabrik wie ein schloss; cheminées bastion; geen resultaat.
Wel veel bouwpakketten van Fleischmann en Märklin gezien, Sjakies Chocoladefabriek en schitterende kastelen in verre landen.
Daarna met een vertaalsite (nederlands spaans) de woorden schoorsteenpijpen en fort vertaald.
tubo de la chimenea castillo ingevuld en dat leverde in de 6e rij afbeeldingen een vakantiefoto op van een tiental jongelui met een vierkante toren op de achtergrond die het ‘bingo’ gevoel opleverden.
De afbeelding geopend en daar stonden voldoende aanwijzingen om gericht verder te zoeken.
Ik vond het een mooi puzzeltje, maar heb denk ik veel geluk gehad om het op deze manier te vinden.

29-02-2012, Ingrid Evers: Dhr. Bos heeft dat waarschijnlijk gevonden met beeldherkenning op Google-afbeeldingen, maar hoe dat precies werkt?

29-02-2012, Leo R: Hoe dit gebouw op een ansicht van Alkmaar naar Wijde Wormer belandde zullen we wel nooit weten, maar wat me wel intrigeert: hoe heeft Rick Bos deze briljante oplossing gevonden?

29-02-2012, Peter Smaardijk: En om helemaal precies te zijn: in het voorstadje Ingeniero White, 10 km van Bahía Blanca vandaan.

29-02-2012, Martin Snuverink: Een fantastische vondst van Rick Bos! Ik heb in een deuk gelegen! Tóch een elektriciteitscentrale! Nieuwsgierig geworden, nog wat achtergronden opgezocht. Deze centrale in Bahia Blanca, bijgenaamd El Castillo, dateert van 1929 en is nu een museum en een nationaal monument. Architect J. Molinari.
Zie o.a. http://museotaller.blogspot.com/2011/11/anos-luz.html. Kun je en un momento dado ook een beetje Spaans oefenen.

28-02-2012, Rick Bos: Zoekplaatje G 2000 is een eind weg Berry. Met de zoekterm “Usina General San Martin-El Castillo” of de link http://www.panoramio.com/photo/526114 belanden we in Buenos Aires, Argentinië.

25-02-2012, Leo R: Okee, even denken. Het gebouw, waar het dan ook maar voor dient, staat sowieso niet in Nederland. Eigenlijk kan het overal op de wereld staan: de VS, Engeland, Duitsland, zelfs rare plekken als Portugal of een kolonie zou ik niet uitsluiten. Heeft iemand een idee tegen welke merkwaardige bouwstijl we hier aankijken?

Dan de kaart. Deze is in 1942 verzonden door Anna, adres Nic. Beetskade 11, Alkmaar. In 1946 woonde daar, volgens de krant De Vrije Alkmaarder, ene E. Buiskool.
Verder is er op de achterkant sprake van 'een keteltje C.B.' Dat zou natuurlijk best op bier kunnen slaan. Tegenwoordig bestaat er nog CB, Christianssands Bryggeri, een brouwerij in Noorwegen. Maar daar staat niet het gebouw van het zoekplaatje, kijk maar op streetview.
Je zou met wat fantasie kunnen aannemen dat Anna en/of haar familie iets met bier te maken hadden (of met een ander product dat door de fabriek op de voorzijde gemaakt werd) en dat de kaart reclame is voor een biermerk (al is het raar dat het merk er dan niet bij staat). Maar meer kon ik zo gauw niet vinden, en als de persoon Anna, het adres in Alkmaar of in Wijde Wormer, of de letters C.B. niet tot het opsporen van dit merkwaardige gebouw leiden, zitten we met een speld in een hooiberg.

23-02-2012, Berry: Scan van achterzijde geplaatst.

23-02-2012, Martin Snuverink: Okay, ik neem met moeite aan dat er niet mee gerommeld is. Volgens deskundigen op mijn kantoor betreft deze foto een bierbrouwerij. Zelf wetende hoe een bierbrouwerij in elkaar zit, geloof ik dit wel. Het is een flinke brouwerij. We weten dan ook meteen dat dit niet in NL kan zijn geweest. Wel vlak terrein. Engeland?

23-02-2012, Hans Klomp: Op de voorgrond een emplacement.

23-02-2012, Wim de Koning Gans: Dit lijkt mij gewoon een foto waar niet aan gerommeld is. Aan de rechterkant
zitten steunberen die zon vangen. De gevel met natuursteenblokken (of bepleistering die de indruk wekt van natuursteenblokken) doet onnederlands aan. Wordt op de achterkant nog commentaar gegeven op dit bijzondere gebouw?

22-02-2012, Martin Snuverink: Dit is helemaal niets. Fantasie. nep, bedrog, misleiding, een grap, of hoe je het noemen wilt. Het is onmogelijk dat de rechtekant van de toren in de schaduw staat en de rechterkant van het hele bouwwerk in de zon. Berry, ik raad je aan deze prent te verwijderen.