1420 KLAZINAVEEN, Langestraat

Opgelost op 06-12-2012 door Arnold Tak, Martin Snuverink, Rick Bos, Swier en Roelof Boelens

06-12-2012,Berry: Ik kreeg een bewijsfoto toegezonden van Roelof Boelens, verzamelaar en kenner van Emeen e.o.

06-12-2012, Martin Snuverink: Inderdaad had Foppe Peebes ten Hoor een zoon Peebe (*1908-1909), die te Emmen reeds in 1942 is overleden (33 jaar).
Als op de foto Foppe en zoon Peebe staan, zal de foto gemaakt zijn rond 1920. Dit huis kan niet gestaan hebben in Barger Oosterveen, dat eigenlijk geen plaats was, maar in 1920 een nog actieve vervening van Klazienaveen met bebouwing alléén aan de Dordsedijk. Dat hier een winkelpand gebouwd rond 1900 stond is zeer onwaarschijnlijk. Dus blijven zoeken aan de Langestraat in K’veen.

06-12-2012, Swier: Onderstaande uit Klazienaveen in grootmoeders tijd
Bij de "brugge" aangekomen gaan we voor de brug rechtsaf en door middel van een aantal oude plaatjes oostwaarts richting trambrug. De tramrails liggen er nog maar net, want de opname is gemaakt in 1904, het jaar waarin de tramverbinding Erica Klazienaveen tot stand kwam. Het eerste pand rechts is her hotel van WB. Poulusma, dan winkelhuis en bakkerij van J. Heise, kruidenier-jager F. ten Hoor en smid Hoogeveen. U zult van dit stukje Langestraat niets meer herkennen, want op dit deel staan nu van rechts naar links de Evert ten Napelflat en de panden van kapsaIon Vos, boekhandel drukkerij Ter Veen Mande en vishandel Wesselink

06-12-2012, Martin Snuverink: De hint van Arnold Tak was aanleiding om ermee verder te gaan.
Foppe (Peebes ten Hoor, *Haulerwijk 1879, trouwde 30-08-1907 te Ooststellingwerf met Geertje Bergsma (36) uit Jubbega. Zij wonden in 1909 en later in Klazienaveen (gemeente Emmen).
Uit Klazienaveen in grootmoeders tijd:

20 Bij de "brugge" aangekomen gaan we voor de brug rechtsaf en door middel van een aantal oude plaatjes oostwaarts richting trambrug. De tramrails liggen er nog maar net, want de opname is gemaakt in 1904, het jaar waarin de tramverbinding Erica - Klazienaveen tot stand kwam. Het eerste pand rechts is het hotel van WB. Paulusma, dan winkelhuis en bakkerij van J. Heise, kruidenier-jager F. ten Hoor en smid Hoogeveen. U zult van dit stukje Langestraat niets meer herkennen, want op dit deel staan nu van rechts naar links de Evert ten Napelflat en de panden van kapsaIon Vos, boekhandel drukkerij Ter Veen Mande en vishandel Wesselink. We bekijken enkele van deze panden eens afzonderlijk.
Het huis heeft in Klazienaveen gestaan aan de Langestraat aan de zuidkant van het Van Echtenskanaal, het derde huis ten oosten van de onlangs gesloopte Dordse brug. Van de oude bebouwing is niets meer over, want hier staat nu de Evert ten Napelflat en een doorsnee modern winkelcentrum.
Foto’s van de Langestraat zijn te zien in http://www.zoekplaatjes.nl/index1.html?http&&&www.zoekplaatjes.nl/150/170A.html
Waarschijnlijk is er wel een bewijsfoto te vinden in ‘Klazienaveen in grootmoeders tijd’. Dit boekje heb ik niet.

06-12-2012, Rick Bos: In het Nieuwsblad van het Noorden van 11 januari 1938 staat in de rubriek Handelsregister een wijziging gepubliceerd betreffende F. ten Hoor Pzn.
Bijgaand een scan van deze wijziging. Er wordt een adres in genoemd: Emmen, Barger-Oosterveen, B.O. 6.
Kan misschien een aanknopingspunt zijn.

06-12-2012, Arnold Tak: rekeninghouders PCGD 1928: F. ten Hoor Pzn., Klazienaveen (Dr.)

 

G 2232 KLAZIENAVEEN, Van Echtenskanaal NZ 137

Opgelost op 11-10-2012 door Jan Spoolder

-Autoverhuur. Kentekens uit Drenthe. Stempel: fotografie P.H. Haalman, Warmoesstraat 9 te Groningen.


11-10-2012, Jan Spoolder: G-2232 is de garage van G. Fennema aan het Van Echtenskanaal NZ 137 in Klazienaveen. Op bijgaande link staat het pand op de 4e foto van boven. http://www.erica-terapel.nl/impressies/oude-beelden/klazienaveen/?handheld=true

843 KOLLUMMERZWAAG, Foarwei 243

Opgelost op 03-03-2010 door Piet Boomsma

-
Handel in naaimachines en rijwielen

03-03-2010, Piet Boomsma: De onbekende fotokaart Serie 6, No 843 kunnen wij oplossen. De foto is gemaakt in Kollumerzwaag,
straat: Foarwei 243.De foto is gemaakt in 1905. Bijgevoegd de achterzijde. Een kollega heeft hem in zijn bezit. De kaart staat ook afgedrukt in een boekje over Kollumerzwaag.

G 1021 NIEUW-WEERDINGE, Kanaal N.Z. 147

Opgelost op 22-11-2011 door Bert Kwakkel

22-11-2011, Bert Kwakkel:
Er heeft een mineraalwaterfabriek "de Bron" gestaan in Nieuw-Weerdinge (Gr.), halverwege Emmen en Stadskanaal die werd geëxploiteerd door Willem Burghgraef. Deze laatste exploiteerde in die plaats ook het café "De Harmonie" aan het 1e Kruisdiep.
Willem Burghgraef (* Valthermond 1888 - † Doetinchem 1971) was een zoon van François Hendrik BURGHGRAEF (* Borger 1853 - † Emmen 1910), koopman en bierhandelaar en Sophia HUIZING en is in diverse akten van beroep afwisselend bierbottelaar en caféhouder.

Nu kan het zijn dat dit café alleen maar reclame maakte voor Willem Burghgraef. Het zou ook kunnen dat we hier de mineraalwaterfabriek
c/q bierbottelarij "De Bron" zelf in beeld hebben. In het derde geval kan de mineraalwaterfabriek ook inpandig of direct aangrenzend aan
café De Harmonie gesitueerd zijn geweest. Hoe dan ook, volgens mij komt het pand aan het Weerdinger Kanaal N.Z. 147, zij het in enigzins verbouwde staat, akelig dicht in de buurt van het zp'tje.
Daarnaast moet er een "café Bron" hebben gestaan nabij de Roswinkelerbrug in Nieuw-Weerdinge, maar dit even terzijde.
Bewijsfoto via google-street-view bijgesloten.

In aanvulling kan ik hierbij de eerder gedane suggestie van Martin Snuverink ontzenuwen:
http://www.inoudeansichten.nl/ansichten/showfull.php?photo=88817
Beilen - Hekstraat (Asserstraat)
Op deze pbk uit ± 1915 staat uiterst rechts het boterfabriekje van Teunis Hunse. Dat werd opgeheven nadat er in Beilen een coöperatieve stoomzuivelfabriek was opgericht. Het pand werd toen in gebruik genomen door R.A. van der Bij die er een limonadefabriek annex
bierbottelarij genaamd "De Bron" onderbracht. In de jaren '70 werd het pand afgebroken en verrees op dezelfde plek het tehuis voor verstandelijk gehandicapte jongeren, eveneens "De Bron" geheten.

(uit: "Een wandeling door oud-Beilen", F.C. Kerkhove © 1998)

23-01-2010, Ingrid Evers: Martin Snuverink: 'Samenvattend: dit is volgens mij alleen een slijterij, groothandel en/of depot.'
Dan zijn we het dus geheel eens! Buitendien: dank aan de man die hieronder de teksten 'verklaarde'.

23-01-2010, Martin Snuverink: Vermoedelijk staat er op de schuur: VRAAGT STEEDS BIER EN MINERAALWATEREN VAN FABRIEK DE BRON. Dit zou suggereren dat het bier en het mineraalwater van dezelfde fabriek afkomstig zijn. Maar dit kan niet want bierfabrieken bestaan en bestonden niet. Brouwers spreken van brouwerij en vatten de term fabriek bijna op als een belediging. Het bier was afkomstig van de brouwerij met biermerk Keizer Barbarossa, gevestigd in de Groningse buitenwijk Helpman, een voormalig dorp dat destijds behoorde tot de gemeente Haren.
Ingrid, stijlkenners weten inmiddels dat het huis rechts met de kleine bovenraampjes heel erg Gronings is. Wat dit betreft is er voor mij geen twijfel over dat dit in Groningen of eventueel het noorden van Drenthe moet worden gezocht.
Dat hier een café, tapperij of ander horecabedrijf was gevestigd is voor mij ook niet evident. Dat dit optrek een mineraalwaterfabriek was evenmin. Maar er moet in de buurt een mineraalwaterfabriek “De Bron” zijn geweest. Overigens vraag ik me af wat een mineraalwaterfabriek was. Mineraalwater is volgens goed gebruik water dat zonder bewerking (hoogstens filtratie) wordt afgezet. Elke verdere bewerking doet de naam van mineraalwater geweld aan. Tenzij onder fabricage bottelen wordt verstaan. Maar de term mineraalwaterfabriek ben ik wel meer tegengekomen. We moeten nu dus zoeken naar een zo’n bedrijf met de prozaïsche nam “De Bron”. Zou men bedoeld hebben de bronnen van Nieuweschans? Of is dit water wel geschikt om te baden en te kuren, maar te zout om te drinken? En of in die tijd ook al water van 630 m diepte werd gewonnen kan ik me niet voorstellen. Overigens hoeft de fabriek De Bron helemaal op de locatie van deze slijterij te zijn geweest.
Tegenwoordig wordt er met mineraalwater geknoeid. Er wordt omgekeerde osmose toegepast – dit is een demineralisatieproces. En daarna worden weer de nodige mineralen toegevoegd. Het water wordt geformuleerd. Dan kun je niet meer spreken van natuurlijk bronwater en kun je net zo goed gezuiverd rioolwater als grondstof gebruiken. Zo wordt de consument volledig voor de gek gehouden. Maar dit terzijde.
Voor de specifiek geïnteresseerden: kijk eens naar http://www.marcomprint.nl/cms/upload/kohn/artikelen2007/xVbSrtK0dqAUvqRI.pdf. dit gaat over een moderne mineraalwaterfabriek in het Drentse Annen, niet ver van Groningen.
Ik wil hiermee zeggen dat productie van mineraalwater helemaal niet op de plek van het zoekplaatje hoeft plaats te vinden, maar dat dit daar naast bier, wijn, likeuren, enz. één van de verkoopproducten was. Hiermee zijn we nauwelijks opgeschoten bij de oplossing.
De foto toont een – ook voor die tijd – tamelijk amateuristisch en geïmproviseerd nerinkje. Aan de opschriften te zien zou je wel verwachten dat dit aan een doorgangsweg met veel passanten is.
De (limonade)fabriek De Bron in Beilen zou best wel eens de leverancier van het mineraalwater kunnen zijn.
De gebouwen zien er niet zo uit dat ze de tand des tijds hebben overleefd.
Samenvattend: dit is volgens mij alleen een slijterij, groothandel en/of depot.

22-01-2010, Bart Veltkamp: Op de schuur: VRAAGT STEEDS BIER EN MINERAALWATEREN VAN FABRIEK DE BRON
Op de schutting: KEIZER BARBAROSSA PILSENER ???(scan niet goed genoeg) BIEREN LAGER MET GOUD BEKROOND
LET OP WIJNEN LIKEUREN HET BEKENDE ADRES

22-01-2010, Ingrid Evers: Dit zou een café zijn in de provincie Groningen, maar op de foto vind ik daarvoor geen aanwijzingen. Staat er misschien iets op de achterzijde?
Tantaliserend zijn de teksten op schuur, schutting en koetsje. Het merendeel is net niet leesbaar. Maar gaat het hier inderdaad om een café of eerder om een handelaar in wijnen, bieren en mineraal- of thermaalwaters? De enige nuttige aanwijzing is '[.. Fa]briek "De Bron", mogelijk 'NV Fabriek'? In Beilen (Dr.) heeft een limonadefabriek De Bron gestaan, maar of die oud genoeg was om op deze foto genoemd te worden, weet ik niet.

490 NIEUW-BUINEN, Zuiderdiep

Opgelost op 22-03-2008 door Jacco Pranger

22-03-2008, Jacco Pranger:
De oplossing bij deze foto is dat het de Christelijke School nummer 59 is in Nieuw-Buinen aan het Zuiderdiep nummer 159. De school met meesters woning heeft plaats gemaakt voor een nieuw gebouw.