440 NIEUWE PEKELA, Dr. Harm Brouwerstraat

Foto van Jacco Pranger

Opgelost op 19-01-2010 door L.W. Kanning, Martin Snuverink en Jacco Pranger

19-01-2010, Berry Meester:
Dhr. Kanning had ook een bewijsfoto meegezonden maar zat in een docoment en ik kan deze foto niet bewerken. Dhr Kanning zal een nieuwe foto gaan maken.

19-01-2010, L.W. Kanning:
Marten en Pietertje waren inderdaad kinderloos. Waarschijnlijk hebben zij de boerderij , met de naam “Werklust” verlaten en zijn zij verhuisd naar Emmen. Na hun trok de broer van Marten Kanning t.w. Abraham Kanning met zijn vrouw Berendina Hollander in de boerderij. Hiervan is bekend dat een van hun kinderen t.w. Geertruida Kornelia geboren is in deze boerderij. Zij is geboren op 20-06-1912. In 1914 vertrok zij met haar ouders. Waarschijnlijk is dat naar Vlagtwedde omdat hier hun jongste kind in 1917 is geboren.
De boerderij staat aan de dr. Harm Brouwerstraat ten westen van het 2e vallaat, aan de overkant van het kanaal. De boerderij staat er nog steeds.

28-12-2009, Ingrid Evers:
Het bewijs (bespreking en foto van de boerderij) is niet te vinden op de internetsite van Karel Kruisinga( http://www.xs4all.nl/~karelk/Kanning.htm#p511), die mogelijk mede bron was voor Martin Snuverinks gegevens. Kruisinga verwijst naar een boek, uitgegeven door (drs.) L.W. Kanning (Etten-Leur?). Ik neem aan dat dit dezelfde Kanning is die het voorgaande commentaar instuurde. In zijn uitgave zullen de exacte gegevens dus wel te vinden zijn. Een exemplaar ervan is volgens Kruisinga aanwezig in de bibliotheek van de Groninger Archieven (wrs. ook bij het CBG in Den Haag?). Misschien dat iemand een kopietje kan trekken van de relevante pagina's?

22-08-2009, Berry Meester:
Is het mogelijk om iets van een bewijs (foto) te zenden?

22-08-2009, L.W. Kanning: Foto nr. 440. De beschrijving van Martin Snuverink is juist. De familie + foto boerderij wordt beschreven in de genealogie van de fam. Kanning

03-04-2008, Martin Snuverink: Uitgangspunt is dat op de foto Pietertje Hensema staat.
Pietertje Hensema (40 jaar, aannemersdochter) uit Oude Pekela trouwde daar op 11-05-1916 met Marten Kanning (41 jaar, landbouwer in Nieuwe Pekela). Marten’s vader Derk was ook landbouwer.
Beide echtelieden zijn overleden in Emmen en begraven in of bij de nog bestaande Evangelisch Lutherse kerk in Nieuwe Pekela, waarvan op dit moment een PBK op postcardsfrom.nl staat. Er zijn geen nakomelingen bekend. Het is waarschijnlijk dat de foto de boerderij van Marten Kanning in Nieuwe Pekela voorstelt. Het is aannemelijk dat het echtpaar vanaf de jaren 1940 tot de dood in Emmen gewoond heeft. Dan werd de boerderij in die tijd verlaten. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat de boerderij is afgebroken. Maar ik heb in een virtuele wandeling op funda.nl gezien dat er veel huizen zijn herbouwd of drastisch verbouwd. Verreweg de meeste boerderijen hebben wolfsdaken.
Het enige belangrijke vaarwater daar was het Pekel(d)er Hoofddiep. De boerderij staat ongeveer loodrecht op het diep en niet aan een van de vele wijken. Aan de NW-zijde liep een tramspoor. Daarvan is hier niets te zien en het is er ook niet. Hierom en vanwege de lichtval stond de boerderij waarschijnlijk aan ZO-zijde van het diep. Vanwege de schuin op het kanaal staande kavels aan de zuidkant, zou ik de boerderij zoeken ten noorden van de Doorsneeweg, aan de Jan Oldenburgerstraat of Dokter Harm Brouwerstraat. In een indexen heb ik in verband met Kanning Zuidkant 529 gevonden.

02-04-2008, Berry Meester: Ik heb de kaart weer terug geplaatst. Zeer waarschijnlijk zal het in de omgeving van Oude of Nieuwe Pekela zijn, we zoeken verder.

02-04-2008, Jacco Pranger: De informatie die ik bij de foto heb gegeven komt bij een familielid weg waar de foto oorspronkelijk ook van is geleend. Verder weet ik het niet.

01-04-2008, Berry Meester: Ik heb Jacco Pranger om een adres verzocht.

01-04-2008, Martin Snuverink: Eigenlijk vind ik dat deze foto onterecht als opgelost is aangemerkt. Ten eerste omdat het bewijs ontbreekt en ten ten tweede omdat de locatie Oude Pekela te ruim is. Het zou me zelfs niet verbazen als het Nieuwe Pekela is, omdat de man van Pietertje daar landbouwer was (bron: genlias.nl).

30-03-2008, Jacco Pranger: Dis is in Oude Pekela, de boerderij van de fam. Hensema. Op de foto o.a. Pietertje Hensema

18-01-2008, Martin Snuverink: Dit is een wisselplaats aan trekvaart. Zie voor uitleg http://www.shared-space.org/files/11287/Stroobossertrekweg_visie.pdf een plaats waar schepen elkaar kunnen passeren. Het huis lijkt me typisch Gronings. Het is waarschijnlijk niet de Stroobosser Trekvaart (naar Dokkum), want die ligt in Friesland. Er voeren in Groningen ook trekschuiten tussen de stad en Winschoten en op Uithuizen (Boterdiep). Andere trekvaarten waren het Damsterdiep (naar Appingedam en Delfzijl), naar Roden en misschien op Assen. Er zijn er nog meer, kortom genoeg mogelijkheden voor een wisselplaats.

 

G 1116 NIEUWE PEKELA, Jan Oldenburgerstraat E4

Opgelost op 23-04-2010 door Laurens W. Kanning

-Fotograaf: E. Sanders te Groningen

23-04-2010, Laurens W. Kanning: Deze foto is gemaakt in de Jan Oldenburgerstraat te Nieuwe Pekela, iets ten oosten van de Marechaussee kazerne. Het rechtse huis staat bij huisnr. E4 ( = Timmerfabriek Hulzebos)
http://maps.google.nl/maps?

   

G 1242 NIEUWE PEKELA

Opgelost op 16-08-2010 door Rick Bos en Laurens Kanning

-Tekst op het raam: B. Dijk, Stoffen en Manufacturenhandel.


16-09-2010, Laurens Kanning: Ik heb intussen gesproken met de 80 jarige zoon van de genoemde B. Dijk. Zij hadden een schoenenwinkeltje tussen ca. 1920 en ca. 1940 in het getoonde pand. Later heeft B. Dijk deze zaak in een ander (groter) pand voortgezet.

29-07-2010, Laurens Kanning: Het huis op de bijgeleverde foto lijkt er inderdaad veel op. Ik weet waar dit is. Als ik in de gelegenheid (volgende maand) ben zal ik er eens gaan kijken en proberen wat info te krijgen .

28-07-2010, Rick Bos: Ik heb het vermoeden dat foto G 1242 het huis is recht tegenover Jan Oldenburgerstraat D 56 te Nieuwe Pekela (Bakkerij Brouwer). Foto: GoogleMaps.

 

1428 NIEUWE PEKELA, Jan Oldenburgerstraat

Opgelost op 03-12-2012 door Peter Smaardijk

-Mogelijk Oude Pekela. Fotokaart van Eduard Sanders. Volgens de vorige eigenaar betreft dit Oude Pekela. Ook is er een bewijsfoto maar geen adres. Op de achterzijde staat overigens met potlood: "Musselkanaal".


03-12-2012, Peter Smaardijk: Beiden zaten er toch naast... Dit is Nieuwe Pekela, de Jan Oldenburgerstraat: http://goo.gl/maps/iazaw