G 665 GENNEP, Martinuskerk

Opgelost op 16-05-2009 door Jacques Laureys

16-05-2009, Jacques Laureys: Dit is geen kerk aan het water, maar in het water! Dit is de Martinuskerk van Gennep tijdens de watersnood van 1926.

 

G 831 GULPEN, Dorpstraat

Opgelost op 29-08-2009 door Ingrid Evers en Theo B.

-Fotograaf, Cohen. Maastricht en Valkenburg. Links: J. Krekelberg. Rechts: Hotel du centre.

29-08-2009, Theo B: Uiteraard bedoelde ik Du Centre i.p.v Central. En het huisnummer van het door mij beoogde pand zou dan Dorpsstraat 30 moeten zijn. Hier zit nu Elektro Plum. Met veel moeite heb ik een iets(!) betere foto gevonden op http://www.koopcentrumgulpen.nl/main.html . Dit plaatje sterkt wel mijn vermoeden dat de begane grond ooit rigoreus is aangepakt.

29-08-2009, Ingrid Evers: Theo B. heeft geheel gelijk. De ZP-foto is erg 'in elkaar gedrukt', maar in de achtergrond ligt inderdaad de Rijksweg. De situatie is plaatselijk heel erg veranderd en dat mag hopelijk als excuus dienen voor het feit dat ik de foto niet meteen durfde te localiseren op dat specifieke punt (verlengde van Dorpstraat richting Rijksweg). Erger is, dat ik het gebouw nooit heb opgemerkt, terwijl ik toch regelmatig voor een lunch of een biertje de aanpalende horecagelegenheden bezoek! Enfin, als niemand inmiddels een treffende gelijkenis heeft geleverd, rijd ik er dezer dagen even langs voor een foto (en iets lekkers).

29-08-2009, Theo B: Zoekende in Gulpen, na aanleiding van de vondst van Ingrid Evers, kwam ik de volgende foto tegen van Dorpsstraat 38 bij de Markt.
Op www.brouwerswapen.nl op de onderste foto links een pand,
dat mogelijk het oude Central is. Beneden zou dan e.e.a. weggebroken zijn ten behoeve van etalageruimte. Op de eerste etage toch wel een frappante overeenkomst. V.l.n.r. een brede raampartij, dan een smal, vervolgens een weer iets breder, net als bij het zp.
Ook de afgeschuinde hoek komt overeen. Op Google Earth zijn links van de weg pandjes te zien, die schuin op weg staan, als bij het zp.
De huizen op de achtergrond, met de daknok evenwijdig aan de straat staan dan aan de Rijksweg. Verschillen zijn mogelijk te verklaren uit bijbouwen/slopen/herinrichten.

29-08-2009, Rien Roodzant: Op de achtergrond een winkel met op de gevel: Rund en Varkensslagerij

28-08-2009, Ingrid Evers: Dit is hoogstwaarschijnlijk Gulpen. Daar bevond zich in de jaren 1920 een Hotel du Centre (adres mij nog onbekend). Het pand links draagt in het bovenlicht de in het Zuiden bekende naam Krekelberg (de rest kan ik niet lezen). In de processie worden groepjes bruidjes afgewisseld door drie tot vijf heren met vaandels. Het eerste draagt de naam 'Sint Hubertus', met een beeltenis van de heilige en een (rode) klimmende leeuw. Sint Hubertus was zowel de patroon van van de dorpskerk, als van de voormalige gemeente Gulpen. De leeuw verwijst naar het Land van 's-Hertogenrade waartoe Gulpen tijdens het ancien regime behoorde. Beide figuren stonden in het gemeentewapen.
De derde groep mannen wordt gevormd door leden van een schutterij, in uniform met lichte pantalons. Links onder het trapeziumvormige vaandel loopt de schutterskoning, te herkennen aan het schutterszilver dat hij op zijn borst meedraagt. De schutterij in Gulpen heet overigens eveneens 'Sint Hubertus'

 

G 364 GULPEN, Kiebeukel 30

Opgelost op 27-05-2008 door Theo van Gijlswijk

27-05-2008, Theo van Gijlswijk: Dit is het voormalig kloostercomplex 'Klooster van de zusters van Liefde van OLV Moeder van Barmhartigheid. (Gulpen) Adres: Kiebeukel 30 in Gulpen, tegenwoordig in gebruik als raadhuis. Architect Alphons Boosten, bouwjaar 1932. http://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/view.jsp?content=6428

G 1894 HAANRADE, Grensstraat 7

Opgelost op 10-09-2012 door Peter Smaardijk

-Cafe aan de grens. Mogelijk Kerkrade. Fotograaf Casper Brab. Huisnr c6 en c7. Het aanplakbiljet vemeldt: "op militair gezag inleveren wapens" Ondanks duitse teksten toch vrijwel zeker in Nederland. Naam boven de deur: Jos ....?

10-09-2012, Peter Smaardijk: Het betreft hier inderdaad Grensstraat 7 in Haanrade. Het pand bestaat nog, maar de begane grond is onherkenbaar veranderd en dat is nu net het deel dat wij hier zien. Ik heb raad gevraagd aan de lokale historicus Hans Hermans in Heerlen, en hij zette de vraag uit bij Harrie Sijstermans, die op zijn beurt weer de lokale geschiedenis van Kerkrade e.o. bestudeert. Hij wist zich te herinneren dat een foto van het pand in de krant (Limburgs Dagblad, 2003) had gestaan (ook als een soort zoekplaatje), en hij het had kunnen identificeren als het "Gasthof Zur Grenze", dat eerst in bezit was van een zekere Jos. Trijbels (dit moet de naam zijn die boven de deur staat), en daarna (Harrie noemt het jaar 1926) verkocht werd aan een zekere Van Treeck.
Zelf heb ik gevonden dat in 1920 P.J. Trijbels, caféhouder te Haanrade, bij de Tweede Kamer een verzoekschrift indient tot schadeloosstelling, daar zijn café op last van het militair gezag gesloten moest worden. Mogelijk is dit een zekere Peter Joseph Trijbels. Zo te zien is Trijbels na de verkoop van Grensstraat 7 in de horeca werkzaam gebleven; ik zie dat hij in 1936 adverteert met de heropening van het café-restaurant "Europäischer Hof", Hoofdstraat hoek Prinses Julianastraat, in Eygelshoven. Ik heb ook een overlijdensbericht gevonden van Peter Joseph Trijbels, die in 1946 op 78-jarige leeftijd overlijdt in Eygelshoven. Dat de familie Van Treeck nog heel lang op Grensstraat 7 heeft gewoond en gewerkt bewijzen diverse familieberichten die ik in de krantendatabase van de KB heb kunnen vinden (tot aan 1980).
Harrie Sijstermans heeft me een hele rits foto's gestuurd van deze plek. De bewuste foto uit de krant (jammergenoeg van niet geweldige kwaliteit) laat zien dat het inderdaad om het pand Grensstraat 7 gaat (de bovenverdieping is nog steeds praktisch hetzelfde), en dat het ook het zoekplaatje betreft (de begane grond). Maar een andere foto van Grensstraat 7 laat geen ruimte meer voor twijfel. Met heel veel dank aan Hans Hermans en Harrie Sijstermans !

23-12-2011, Peter Smaardijk: Een beredeneerde, maar toch wel wilde gok: Grensstraat 7 in Haanrade (Kerkrade). Dit is vlakbij de grens. http://g.co/maps/t2pft Ik vond in www.volkstellingen.nl/web/excel/VT_1879_05_H1.xls dat wijk C de gehuchten Hahnrade, Kloosterbosch, Vink en Chèvremont betrof. Op de foto zie ik behalve het huisnummer C7 ook gewoon een 7 staan; mogelijk is dat het nieuwere huisnummer (per straat). Ik heb geen oude foto's gevonden van dit pand. Het enige dat ik kan zeggen is dat het muurdetail in de rechtsonderhoek overeen lijkt te komen met de huidige situatie.

803 HEERLEN, R.K. Sanatoruim

Opgelost op 26-10-2009 door Arjan Lourier

-
Sanatorium o.i.d.?

26-10-2009, Arjan Lourier: Dit is een R.K. sanatorium in Heerlen. Zie Marktplaats, advertentienr. 278538515

 

G 1534 HEERLEN, Huize de Berg

Opgelost op 03-05-2011 door Peter Smaardijk

-Limburg ??

03-05-2011, Peter Smaardijk: Het klopt inderdaad, als je op Bing naar het complex kijkt. De torentjes zijn van de kapel, evenals het puntje van de trapgevel. voor de linker en rechter kopse kant van het gebouw zijn later uitbreidingen gebouwd.

03-05-2011, Peter Smaardijk: Ik vermoed Huize de Berg in Heerlen, bij de spoorwegovergang t.h.v. de Kloosterkoolhof. Het gebouw is van rechterkant (spoorzijde) te zien op http://www.rijckheyt.nl, foto 30381.jpg. Helemaal zeker weet ik het niet.

 

G 2208 HORN, Hoogstraat 29

Opgelost op 05-10-2012 door Peter Smaardijk

-"Hestia"

05-10-2012, Peter Smaardijk: Hoogstraat 29 in Horn: http://goo.gl/maps/F9tnw