283 EDAM, Schepenmakersdijk

Opgelost op 21-11-2008 door Wim de Koning Gans en Hetty de Vos

-Puike Edammerkaas. Boven de deur: WIN 121

19-12-2009, D.A. de Greef: De foto rechts onder is van de familie Schardam. Een familie die voor zover ik weet in Edam woonde en in kaas handelde. In Edam is dit een bekende familie en waarschijnlijk een kleindochter hiervan kwam wel eens op de verjaardag van mijn dochter in de 70-tiger jaren in Edam. Voor een bewijsfoto klik HIER

21-11-2008, Wim de Koning Gans: Eureka! Edam, Schepenmakersdijk

21-11-2008, Berry Meester: Het betreft een kleine foto geplakt op een briefkaart, de briefkaart is van het type "doorloper" dus van voor 1906, dus Hetty, de kaart is inderdaad zeker van voor 1914. Op het linker en rechterluik staat "Best kaasschraapsel te koop" en op de plank boven de deur staat: "Puike Edammerkaas bij G. Schardam verkrijgbaar". Ik heb een nieuwe scan gemaakt in een hogere resolutie.

21-11-2008, Hetty de Vos: Bij Genlias heb ik gezocht naar Schardam. Alle 8 mannen bij wie de voornaam met een G begint heten Gualtherus. Bij eentje is dat gespeld als Guwalterus. Deze laatste was in 1891 kaaskopersknecht in Edam terwijl zijn moeder daar dan winkelierster is. Hij trouwt in Edam met Susanna Regter.
Dit zou dus zijn winkel kunnen zijn. De foto moet dan gemaakt zijn vóór november 1914 want toen is Guwalterus overleden.
Nergens kan ik "de Leeuw" en "win121" in verband brengen met Edam. Toch komt de bouw wel overeen met die van Edam.
Vragen: kan deze foto van 1914 of eerder zijn, is er te lezen wat er op het linker bovenluik staat en is te lezen wat er achter de naam Schardam staat?

 

611 EDAM

Opgelost op 03-10-2008 door Dennis de Waart

Via tip van Dennis op zoekplaatjes.nl gevonden in de Beeldbank van Amsterdam.

 

G 1837 EDAM, Lingerzijde

Opgelost op 02-12-2011 door Jan Lemmens en Jan Spoolder

-Fotograaf Siewers uit Edam

02-12-2011, Spoolder: G 1837 is de Lingerzijde in Edam.
http://g.co/maps/3k7v2

02-12-2011, Jan Lemmens: Het linker pand is Lingerzijde 62 te Edam. http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/20326716

   

G 588 EDAM, Voorhaven

Opgelost op 24-02-2009 door Bert Mazurel en Dik Kralt

24-02-2009, Dik Kralt:
Deze foto is 100 % Voorhaven Edam.

23-02-2009, Bert Mazurel:
Ik heb de idee dat wij met Friesland de verkeerde richting te pakken hebben. Ik meen bijna zeker te weten dat het Edam Voorhaven moet zijn. De breedte van vaart, de bomen en de afstand tot de woningen aan beide zijden lijken identiek aan de foto die ik als bewijsfoto heb gevonden. Ook heeft de Voorhaven een aantal ophaalbruggen. Als ik in de buurt ben zal ik eens kijken of er nog wat meer overeenkomsten zijn te ontdekken.

23-02-2009, Martin Snuverink: Dit is zeker niet Balk. Vergelijk de foto's van Balk op http://www.stadsloten.nl/

22-02-2009, Rien Roodzant:
Ik heb de gracht op het zp eens bekeken en ook vergeleken met een foto uit Balk.
Als ik dan zo naar de beschoeiing kijk dan zie ik overeenkomsten. Bert Mazurel had het over een ophaalbrug die rechts scharniert en zo'n brug zie ik op de achtergrond. De bomen (links) zijn helaas omgezaagd en daarom kun je het niet vergelijken met de bomen op het zp.Dat is waarschijnlijk ook aan de rechterkant gebeurd want die er nu staan zijn heel wat slanker. Jammer dat de woningen aan de linkerkant niet goed zichtbaar zijn op het zp. Anders was daar nog enige houvast aan.

19-02-2009, Bert Mazurel:
De brug op de achtergrond is volgens mij een ophaalbrug die rechts "scharniert" en voor circa de helft de breedte van het water overspant. Aan de rechterzijde loopt de brug nagenoeg gelijk aan de kademuur en links springt hij dus een heel eind in. Er loopt ook een hek tot aan de kademuur. Het contragewicht boven de brug lijkt op een brede witte plank. Ik hoop dat het de zoekers helpt om tot een oplossing te komen.

16-02-2009, Hans de Haas:
Toch geloof ik niet in Sloten. Als we kritisch kijken en we vergelijken de kademuur, dan zie ik geen overeenkomst. De kademuur van Balk heeft weer wel een overeenkomst. Kijken we naar de schaduwen, dan valt op dat de zon hoog staat en dit water van noord naar zuid loopt. Ook dat klopt weer met Balk. De brug moet haast wel een ophaalbrug zijn, anders hadden die schepen daar nooit kunnen liggen, ik neem aan dat ze niet achteruit zijn ingevaren. De brug zou dus de Groenebrug kunnen zijn en die breedte komt aardig overeen. Nogmaals, het zijn slechts gissingen. Hoe men daar weer weg moet komen is voor mij een raadsel, vooruit is niet mogelijk in verband met de N 359.
Ik heb bij Balk gekeken en daar staan wat foto's van oa. schepen aan het Westeinde. Dit lijkt er ook op. Mijn mening voor een betere!

16-02-2009, Henk Leentjes: M.i. kun je Sloten (Fr) uitsluiten; ik heb meerdere aansichten uit dezelfde tijd en van verschillende delen van het Diep; de gracht in Sloten is breder en nergens staan de lindebomen in Sloten zo dicht aan het water als op het zoekplaatje.
Balk wil ik nog niet helemaal uitsluiten; ook hier heb ik meerdere afbeeldingen van uit verschilende richtingen. Het gaat hier dan om de lutz; vaart op het zoekplaatje lijkt wat smaller dan de lutz; maar ben niet helemaal zeker. In ieder geval staan in Balk de lindebomen dichter aan het water; lijkt qua afstand redelijk op het zoekplaatje. Wat hier tegen spreekt is de vrij smalle straat tussen de huizen links en de lindebomen; in Balk is hier aan beide zijden de straat overwegend wat breder, zeker aan de westkant. In de verte lijkt een ophaalbrug zich af te tekenen; is dit met een vergrootglas te zien? Als dat zo is, dan is Balk nog niet helemaal uitgesloten, aangezien er in de lutz zich 3 (eenvoudige) ophaalbruggen bevonden.
Kan iemand uit de schaduwen nog wat opmaken? De lutz loopt N-O naar Z-W.

16-02-2009, Martin Snuverink: Dit is gegarandeerd niet Sloten. Het is eerder het Kleinzand in Sneek, ofschoon ik ook daarover twijfels heb. Zie Tresoar, foto 16260 en AH253

14-02-2009, Sjoerd van Koten:
Wat kunnen oude foto's soms moeilijk zijn. Ik heb het grootste deel van mijn leven in Sloten gewoond en toch zit ik al een paar dagen te twijfelen of dit Sloten is. De foto is niet erg scherp en de oplossing is te vinden op de achtergrond. Het gaat er namenlijk om of de brug op de achtergrond een ophaalbrug is of niet.
Als dit Sloten is is deze foto genomen vanaf het kleine bruggetje op de bewijsfoto richting de woudsenderpoort. Op de achtergrond zien we dan de oude platte brug. Deze brug is te zien op foto AF65 van het Fries foto archief en is geen ophaalbrug. Op het zoekplaatje is het mij niet geheel duidelijk of we met dezelfde brug van doen hebben. Voor mijn gevoel zeg ik Sloten maar mischien kan de beheerder van de site "StadSloten" een definitief antwoord geven.

14-02-2009, Hans de Haas:
Dit kan ook daar dicht in de buurt zijn naar aanleiding van Dennis zijn suggestie. Ik heb mijn boot daar weleens afgemeerd als ik ging vissen. Volgens mij is dit in Balk (FR) dat water heeft ongeveer dezelfde breedte. Sloten heb ik nooit aangedaan, dus kan ik niet controleren of de eerste suggestie klopt. Wel heb ik daar voor de brug gelegen omdat deze door de hitte van de dag niet open ging en de brandweeer het brugdek moest koelen, waarbij zij het niet konden laten om ons ook even nat te spuiten, was wel leuk!

14-02-2009, Berry Meester:
Ik kan hier moeilijk uit opmaken dat het klopt, misschien dat iemand het wel goed ziet of een betere foto heeft, dan hoor ik het graag.

13-02-2009, Dennis de Waart: Volgens mij is dit het Diep in Sleat ( Sloten FR )

G 1230 EDAM, Sluis

Opgelost op 21-07-2010 door Jan Spoolder

-Met potlood Edam maar daar zou het niet zijn.


21-07-2010 door Jan Spoolder: Hoezo zou G 1230 niet in Edam zijn? http://www.google.nl/imgres?